В Боровец има значителна степен на лавинна опасност, съобщиха от Планинска спасителна служба(ПСС) към БЧК, цитирани от „Фокус”.

„В сайта на ПСС се дава информация за степен на лавинна опасност, която е в съответствие с международната петстепенна скала за това. И до днес в районите, където има присъствие на наши планински спасители, които могат да провеждат наблюдения, бяхме дали трета или значителна степен на лавинна опасност с днешна дата само в Боровец - като се има предвид района на Маркуджик 3 и целия Мусаленския циркус - степента остава значителна”, съобщиха от ПСС.

„На останалите места – Банско, Безбог и Витоша понижихме степента с едно. Там оценяваме опасността като умерена или средна степен на лавинна опасност. Тя се поражда от това, че валя сняг с много силен вятър, който разпредели снежната покривка и на подветрените места се получиха дебели навевки, които биха могли да бъдат отцепени и да образуват лавини с различна големина и резултат. Тази опасност продължава да съществува по много от стръмните места”, казаха още от ПСС.

От ПСС съветват хората, които плануват да празнуват Нова година в хижи в планините, да внимават с употребата на алкохол, за да не се стига до инциденти, които могат да завършат с фатален край.

В планините обстановката ще бъде доста сурова, което крие много опасности, особено за човек, употребил алкохол – от измръзване и контузии до изгубване, като понякога случаите са и с фатален край. Туристите трябва да се съобразяват най-вече с това да не загубят възможността си за реална преценка при различни ситуации.