Пет дни до изборите 2 в 1 у нас. Вече е ясно и колко са избирателите и кандидатите за двата отделни вота.

В изборите за членове на Европейски парламент ще имат право да гласуват 6 милиона 138 хиляди и 50 избиратели, а на вота за Народно събрание – 6 милиона 593 хиляди 275 души, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Кандидатите за депутати са 6 хиляди и 100, а за членове на Европейски парламент 418.

Близо 13 хиляди са секциите, в които ще гласуваме на територията на страната, обявиха от Централната избирателна комисия.

„Избирателните секции са 12 898. Техният брой вероятно ще се увеличи, защото до шести юни тече срок за подаване на заявления за гласуване в болници, места за задържане и социални институции, ако има не по-малко от 10 избиратели. Извън страната секциите продължават да са 769“, уточни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Видеонаблюдение ще има в 11 635 секции. А ЦИК е предвидила 33 хипотези, в които бюлетините ще се броят за невалидни.

„Например, ако вотът е маркиран с химикал, който не е син цвят, или когато са засегнати две от полетата на бюлетината. Или - брои се за действителен за партия, но не и за преференции, ако са зачертани две преференции“, обясни още Матева. 

Иначе кампанията върви спокойно и няма драстични нарушения, казват още от ЦИК.

Снимка: bTV

„За първи път за последните три години нямаме нито едно искане от главния прокурор за сваляне на имунитет на кандидат за народен представител“, допълни Матева.

От ЦИК припомниха, че агитацията е забранена в деня за размисъл и изборния ден, но те не контролират и не санкционират за публикации в социалните мрежи.