Професионален празник на пожарникарите в България. Те отбелязват 118 години от началото на пожарното дело. bTV се срещна с двама от героите на Царево, участвали в евакуирането на над 130 души в потопа.

Само у нас всяко денонощие огнеборци и спасители реагират на между 60 и 250 сигнала, сочи статистиката на МВР. В половината от случаите те потушават пламъци, а в останалите участват в операции по спасяване.

Снимка: bTV

5 септември, 8 ч. сутринта - едва приключили със смяната си, Владимир Димитров и Николай Дудев са отзовани обратно. Всички налични екипи на пожарната в Царево, Приморско и Бургас са насочени към изваждане на аварирали автомобили и евакуиране на хора, попаднали във водния капан. 

„Каравана с двама възрастни беше затисната от друга каравана. След като ни чуха гласовете с другия колега, се зарадваха много“, разказва Николай Дудев, пожарникар в РСПБЗН-Царево.

През това време получават сигнал за паднала от мост кола и изчезнали хора.

Снимка: bTV


   
„Пускахме се с въже по течението по водата. Силно се надявахме да го видим някъде, но имаше всичко друго, само не и това което търсим“, казва Владимир Димитров, пожарникар, РСПБЗН-Царево.

Снимка: bTV


 
Подобно водно бедствие не помнят и по-възрастните им колеги.
 
„На този дъжд, на тази силна вода и водосбори, които идваха, ако не бяха започнали да се точат тези язовири, просто щеше да стане страшно, особено в района на Лозенец и „Оазис““, допълва Владимир.

Вътрешният министър пожела на българските огнеборци да бъдат здрави, успешни и с чест и достойнство да изпълняват своята дейност и да служат на българските граждани.  

Снимка: bTV

Двамата пожарникари се притичват на помощ и в големия пожар в Изворище.

Снимка: bTV„Видяхме една костенурка, просто я взехме и я сложихме от другата страна на пътя, където няма опасност за нея“, спомня си Николай Дудев, пожарникар в РСПБЗН-Царево.