Началникът на отдел „Физическа защита“ в АЕЦ „Козлодуй“ Пешко Караджов е освободен от поста си, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Преди дни в социалните мрежи беше публикувано видео, показващо възмутителното отношение на Караджов към полицай, който пише акт на негов приятел, шофирал след употреба на сериозно количество алкохол. Действието се развива през февруари в полицейското управление в Козлодуй. Самият Караджов говори видимо афектиран и вероятно – също след употреба на алкохол. Чуват се реплики като: „Утре ще те увòлна, щото си педе**с голем!“.

На клипа, гледан над 50 хиляди пъти в интернет, се чува как той нарежда и на своя познат:

„Напиши: Не съм съгласен със съдържанието на акта, той ми иска подкуп… Аз ти казвам, че ще те срина у земята, ти утре няма да бъдеш полицай”.

От полицията вчера заявиха, че всички материали по случая са предадени на прокуратурата. От държавното обвинение през април пък са преценили, че няма данни за извършено престъпление. Един от мотивите бил, че арогантното поведение е проявено в късен час на денонощието и не е скандализирало много хора, а само полицаите в управлението. Тогава не е последвало наказание за Караджов.

След инцидента обаче съпругата и синът на ръководителя на Областната дирекция на МВР са поучили работа в системата атомната централа, а тогавашният началник на управлението в АЕЦ „Козлодуй” в момента е редови инспектор.

Във връзка с разпространения клип премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да извърши проверка по случая, става ясно от съобщението на министерството.

Проверката е направена вчера и „след докладване на премиера, бе взето решение за отстраняване на г-н Пешко Караджов от поста началник на отдел „Физическа защита“ в атомната централа“, се казва в текста.

„До това решение се стигна заради проявено от него неприемливо поведение към служител на МВР в град Козлодуй“, пише още в съобщението.

Що се отнася до полицай Цецо Благоев, публикувал клипа, от областната дирекция на полицията коментираха, че срещу него се води дисциплинарна проверка по други случаи.

От Министерството посочват и че инцидентът е станал по времето на служебното правителство, но „действия по отстраняване на лицето тогава не са били предприети“.

В тази връзка от екипа на служебния министър на енергетиката Николай Павлов коментираха, че официален сигнал до него по скандалния случай не е постъпвал. Той обаче е разпоредил проверка на данните в медиите.