Шефът на Дирекцията за национален строителен контрол Милка Гечева е освободена от поста си в сряда, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов в профила си във „Фейсбук“.

От принципала на ДНСК – регионалното министерство, обаче заявиха за bTV, че не знаят Гечева да е отстранявана от поста. От Правителствената пресслужба също заявиха, че начело на ДНСК няма рокади.

Тук беше публикацията на Валери Симеонов, който по-късно я изтри.

„Макар със закъснение, в това управление нещата се случват – пише Симеонов. – Преди два месеца и половина поисках освобождаването на Милка Гечева от длъжността началник на Дирекция за национален строителен контрол поради сериозни съмнения за покриване на незаконните плажни дискотеки на мутрите на плажа „Слънчев бряг – юг“.

„Заведението „Какао“, „Кубанита“, The One, както и любимото ми „Бедрум“ са построени в разрез с нормативните уредби за преместваеми обекти и се простират на декари площ върху дюните. Това обаче не попречи на Гечева да отговори на моя сигнал за нарушения с констатацията, че няма нарушения. Тези, както и други констатации на ДНСК и регионалните им поделения по морето ме мотивираха да поискам оставката ѝ“, обяснява Симеонов.

„От вчера госпожата е освободена. Вярвам, че следващият началник на ДНСК ще се съобразява единствено със закона и няма да угодничи на закононарушителите, независимо с кои на властта са свързани те“, завършва вицепремиерът в публикацията, която по-късно изтри.

Гечева беше назначена на поста през 2010 г., когато регионален министър бе все още Росен Плевнелиев. Тя наследи Иван Симидчиев, подал оставка след скандала с незаконните строежи край язовир „Ивайловград“.

Три години по-късно, при управлението на кабинета „Орешарски“, Гечева беше уволнена. Регионалният министър в два кабинета „Борисов“ Лиляна Павлова тогава посочи, че става въпрос за политическо уволнение, тъй като Гечева е „отличен специалист, експерт и управленец“.

През 2014 г. Гечева беше възстановена от тогавашното служебно правителство.