Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов беше уволнен.

Заповедта за отстраняването му от поста му беше връчена от представители на столичното Районно управление по образованието (РУО).

„Той дълго време се е запознавал, по думите на моите колеги, със заповедта. След което, в негово присъствие, тъй като той самият е отказал да се разпише, му е връчена в условията на отказ пред свидетели и комисия от РУО“, каза началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

До утре от РУО трябва да назначат директор, който временно да изпълнява длъжността.

Следобед Управлението пусна в сайта си обява за назначаване на временен директор, като срокът за подаване на документи, според съобщението, беше около два часа и изтече в 17:00 ч.

Новият директор ще изясни казуса с уволнената учителка Петя Тодорова, заяви Кастрева.

Скандалът

Скандалът в СМГ се разрази през юли, когато договорите на няколко учители не бяха подновени, а Тодорова беше уволнена дисциплинарно заради обвинение, че умишлено е ощетила интересите на гимназията, след като, като част от комисия на състезанието „Европейско кенгуру“, се е подписала под списък с класирани ученици в национален кръг, в който не фигурират възпитаници от СМГ.

Снимка: bTV

Няколко дни по-късно комисията е подписа и втори документ, в който учениците от гимназията са включени.

Проблемът с двата списъка идва от начина на организиране на състезанието. Досега Съюзът на математиците в България и Сдружение „Европейско кенгуру“ го организираха заедно. Тази година обаче те се разделиха и някои училища в страната платиха такса за участие на Съюза на математиците, а други – на сдружението.

Състезанието, което е едно от най-масовите и в него участват ученици от цялата страна, се провежда в три кръга. В националния се допускат 400 участници. В Министерството на образованието тази година първо пристига списък с 390 ученици, допуснати за участие, изпратен от единия организатор. Комисията, в която участва и Петя Тодорова, го подписва. За останалите ученици остават 10 места. Следващият списък пристига в Министерството след четири дни. Взема се решение всички ученици да бъдат допуснати за участие. Така, вместо 400 ученици, в регионалния кръг участват 588.

Тодорова заяви, че никога „не е делила мои и твои. Не разбирам как член на национална комисия може да лобира за дадено училище, дори училището, в което работи“.

Последваха родителски протести, а Инспекторатът по образованието започна проверка.

Снимка: bTV

В края на август Кастрева призова Стоянов да подаде оставка заради неуважително поведение, но той отказа. Тогава шефът на Инспектората посочи, че след завръщането на директора от отпуска ще започне процедура по отстраняването му.

Стоянов отрече да се е държал непочтително и посочи, че няма причина да бъде уволнен и отново отказа да си подаде оставката. От Инспектората по образованието му дадоха срок до края на август за писмени обяснения.

Последва още един обрат в скандала – Тодорова беше възстановена на работа, а още същия ден стана ясно, че Стоянов е отменил тази заповед и Тодорова, както и останалите уволнени учители, отново не са на работа.

МОН призова Инспектората по образование да уволни Стоянов, ако той не подаде оставка сам.