Уволниха директора на Националния литературен музей, защото си паркирал колата в двора на къщата на Яворов в София.

Въпреки че имотът е частен, министърът на културата преценил, че не може да работи с човек, който не разбира какво е паметник на културата.

Пламен Крайски беше назначен за директор на Националния литературен музей през март миналата година след спечелен конкурс и с 5-годишен мандат.

„Преди три седмици получих писмо от министерството, че в класацията и след като са проверили нашата дейност, нашият музей е отличен и имам похвала. Днес министърът казва, че не е доволен от мене. Да е жив и здрав”, посочи Пламен Крайски.

Не работата, а личната му кола се оказва проблем в случая. И днес я беше паркирал в двора на къщата - музей на Яворов.

Културният министър Боил Банов посочи, че щом той счита, че може да си паркира колата за по-удобно в българска светиня, не може да бъде директор на български културен институт.
  
Временно длъжността ще изпълнява Атанас Капралов, който е бил класиран на второ място при последния конкурс и временно е работил в музея. Според Пламен Крайски истинската причина да бъде уволнен е, за да бъде назначен Капралов. Според министъра това били несъстоятелни коментари.

Предстои да видим как ще се справи с работата си временно изпълняващия длъжността директор на националния литературен музей, както и това кога ще бъде обявен нов конкурс за поста.