Уволнената от СМГ учителка Петя Тодорова иска да се върне в гимназията.

Преди дни ви разказахме как тя получи заповед за дисциплинарно уволнение заради национално състезание по математика. Въпреки протестите на учители и ученици, Тодорова беше уволнена.

„Тежкото престъпление, което съм извършила, е първият подпис, който полагам под протокол на състезанието „Европейско кенгуру”, допълва Тодорова.

Тя поясни, че за първи път се занимава отвътре със състезанието. То се провежда от двама организатори – „Европейско кенгуру” и „Асоциация кенгуру”. По думите й проблемите идват от там, че състезателите на СМГ се явили само под един организатор.

При приключване на първи кръг на състезанието се съставя протокол, с който се определят децата, отиващи на националния кръг. В протокола, на който тя е положила подпис първо, не е имало нито един ученик на СМГ, но в другия – има.

„На 16 май, между двата протокола, получавам искане за обяснение на случая от директора на училището. На 18 май връщам писменото обяснение, тогава излиза и вторият списък”, пояснява Тодорова.

Въпреки това на 6 юли й е връчена заповедта за уволнение.

„На всеки е ясно, че това е само повод за уволнението ми. Не искам да говоря за лични разминавания, може и да има, но никога не съм допускала те да пречат на работата ми и на името на СМГ”, категорична е Тодорова.