Увеличените от 1 юли пенсии ще се изплащат по график без забавяне. Това увери управителят на Осигурителния институт Ивайло Иванов.

След увеличението с 10 на сто на пенсиите в получения размер се включва COVID добавката от 60 лева и индивидуалната компенсаторна разлика, ако човекът е получавал такава.

Днес представители на Националния осигурителен институт обсъдиха премените при пенсиите от 1 юли и от първи октомври. Те са както следва:

От 1 юли пенсията за пълен осигурителен стаж и за ранно пенсиониране вече е 467 лева. За непълен осигурителен стаж - близо 400 лева.

Пенсията за инвалидност също се променя. Тези с най-висока степен на увреждане ще получават над 530 лева пенсия, а тези с най-ниска степен - близо 400.

Минималният размер на пенсията за всеки наследник пък става над 350 лв.

От 1 юли максималната пенсия се вдига на 2000 лв., а от 1 октомври тя става 3400 лв.

„Искам да уверя, че от 7 юли всички ще получат това увеличение, още на 7 юли тези, които получават по банков път, ще получат сумите по техните карти, а тези по български пощи в периода от 7-ми до 20 юли. Средната пенсия ще бъде в размер на 670 лева“, каза Ивайло Иванов, управител на НОИ.

„След като се увеличи пенсията на наследодателя, към наследствената образувана пенсия на всеки наследник се включва сумата от 60 лева заедно с компенсаторната разлика. Това са пенсиите до края на 2021г. Размерът на пенсиите, отпуснати към 30 юни, се увеличава със 60 лева. Тук нямаме 10%. Ако са две пенсии, тя ще бъде добавена към по-високата по размер пенсия“, заяви Любомира Язаджиева, директор на дирекция "Пенсии".

От 1 юли е в ход и изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през май т.г.