Кабинетът увеличи социалната пенсия за старост. От 141 лв. тя става 148 лв. от началото на следващия месец. Очаква се това да се отрази пряко на пенсиите на близо 60 хил. души и на добавките към тях за още 69 хил.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя спрямо социалната пенсия за старост.  От 1 юли пенсиите ще се повишат с 5 на сто, но голяма част от възрастните реално няма да получат повече пари. Става въпрос за 916 хил. пенсионери.

Те няма да получат увеличението, защото то се прави на действителния размер на пенсията, а не на този, който Националният осигурителен институт изплаща. Правилото не е ново, спазва се всеки юли.

Примерът 

Ако действителната пенсия е 220 лв., тя е приравнена на минималната от 300 лв., тъй като под нея няма как да се изплаща. Съответно петте процента увеличение се правят на 220 лв., което е 11 лв. повече. Така, действителната пенсия става 231 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Но човекът така или иначе получава 300 лв., съответно реално той не усеща увеличение.

Снимка: btvnovinite.bg

Същата е логиката и при пенсионерите, чиято действителна пенсия е над тавана, но е ограничена до него. Те също няма да имат увеличение.

За пенсиите под минималния праг

Румяна Генова се пенсионира през 2011 г. с 34 г. трудов стаж. В началото пенсията ѝ е била 218 лв. В следващите 10 г. расте с малки крачки, но така и не успява да надмине 300 лв. От този януари е приравнена на тази сума, тъй като 300 лв. става минималната пенсия за страната.

„Просто на ръба на оцеляването, не се издържа с тези 300 лв., ако не са моите деца да ме гледат и да ми помагат“, заяви жената.

Снимка: btvnovinite.bg

Румяна реално ще получи по-малко от 5% увеличение от юли. НОИ  увеличава действителния размер на пенсията ѝ, който е 295 лв., а не този от 300-те лв. които ѝ изплаща. Съответно – реалното увеличение за жената ще е 10 лв., а не 15 лв. 

Коментарът на експертите 

В тази ситуация са още около 65 хил. пенсионери у нас, други почти 900 хил. пък реално няма да получат никакво увеличение, тъй като действителния размер на пенсията им е много под минималния, който НОИ им изплаща.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разликата през тази 2021г е, че от 1 юли няма да имаме увеличаване на самия минимален размер на пенсиите за трудова дейност, тъй като увеличаването на минималния размер се случи от 1 януари“, обясни Любомира Язаджиева от НОИ. 

За пенсиите, надвишаващи тавана

Без реално увеличение ще останат и хората, чиито действителни пенсии са много над тавана от 1440 лв. Те се ограничават до този таван и суми над него така или иначе не могат да получават. Става въпрос за почти 19 хил. души.

Снимка: btvnovinite.bg

Захари е с пенсия между двете крайности – минималната и максималната. Съответно ще получи петте процента увеличение. „С тези 5% за никъде, аз съм сам, съпругата ми почина, получавам от нея 50 лв.“, коментира мъжът.

Малко над 1 милион или около половината пенсионери са като Захари – реално ще имат 5% отгоре върху пенсията си от юли.