Таксите във вузовете по медицина се вдигат драстично. Това стана ясно, след като студенти от Пловдив изпратиха позиция до медии.

Скокът в таксите касае студентите в платена форма на обучение – тоест тези, които плащат пълната сума на следването си в държавните университети.

Обикновено към такава форма на обучение се насочват студенти, които не са класирани в нито един от етапите на кандидат-студентския прием. В случая с медицинските специалности обаче, където балът винаги е висок, често студентите и семействата им предпочитат да инвестират в обучението, отколкото да се откажат.

Подобен е случаят на Мария Димчева, която следва медицина в МУ-Пловдив. Тази година трябва да е трети курс. Вместо обаче да плаща 7090 лв. за двата семестъра, както е било досега, таксата ѝ се вдига до 10 500 лв. Промяната заварва нея и още около 10 нейни колеги в средата на академичния им път.

„Особено в този момент наистина много хора няма да могат да си позволят това. Много студенти ще трябва да приключат своето обучение, защото просто няма откъде да вземат тези пари“, разказва Димчева

Основният проблем за студентите е, че скокът не е бил плавен, а рязък – с драстично поскъпване. Те се надяват, че това поскъпване ще бъде отменено или поне въведено за тези, които тепърва ще кандидатстват.

Драстични увеличения има не само за специалност „медицина“, но и за другите медицински специалности.

От МОН обясняват скока с това, че години наред вузовете са пренебрегвали компонент от финансирането заради неясни правила. Това обаче било уточнено с промените в Закона за висшето образование през февруари.

„Това, което постъпва в едно държавно висше училище са близо 10 хиляди за един студент „държавна поръчка“. Съответно толкова би трябвало да бъде таксата и за студентите платено обучение, но тя последните години е изостанала. Не се е спазвало това уравнение“, обясни пред bTV просветният министър Красимир Вълчев.

Така увеличението се усетило най-драстично в медицинските специалности, които са и най-скъпи.

По думите на Вълчев при обсъждане с ректорите на този въпрос не било обърнато задълбочено внимание, може би защото и те самите не са очаквали, че ще има казус.

Колкото до Медицинския университет в Пловдив, на запитване от страна на bTV подкрепят ли студентите в техните искания, оттам отговориха: "Да, подкрепяме студентите и считаме, че увеличението на таксите за платено обучение следва да стане постепенно и да се търсят регламентирани условия за това увеличение с нови решения на Академичния съвет след съгласуване с МОН".

Изключение от максималните такси все пак е възможно и най-вероятно ще бъде обсъдено от вузовете по медицина, сред които тези във Варна, Стара Загора и Пловдив.