Нови опити за измама с фалшиви глоби за паркиране. Те са засечени в кварталите "Надежда" и "Люлин".  Как още може да бъдем измамени в условието на криза вижте в следващия репортаж.

Част от автомобилите в "Надежда" осъмват с глоби за неправилно паркиране. Оказва се фалшиви.

Глобите-примамки се поставят на видими места - обикновено това е предното стъкло на автомобила. Разполагат и с печат от Столична община.

Фигурират още банкова сметка за събиране на санкциите и подпис на кмета. Опитана да бъде глобена от измамниците е и Деница. Усъмнява я размера на санкцията.

„150 лева при положение, че съм чувала, че до 50 лева варира една глоба. Виждала съм глоби и фишове, които нямат нищо общо с този лист. 100% съм убедена, че има хора, които ще се вържат на това и ще отидат да заплатят сумата“, каза Деница.

С пост в социалните мрежи предупреждава за фалшификатите. Оттам разбират за схемата и от Общинска полиция.

„Уведомления, които са фалшиви, имат подпис на кмета и печат на общината. Нашите уведомления няма нужда да имат подпис на кмета и печат на общината“, заяви гл. инсп. Кирил Лозанов, началник на „Общинска полиция“.

Нашите глоби с фиш са минимално 20 лева, максимално – 50, допълни той.

COVID-19 е и най-ползваният метод да бъдем излъгани в интернет.

„Използвайки страха, можем да накараме хората да реагират глупаво. В момента са изключително модерни тези карти, даш бордове за разпространение на заразата. В момента, в който инсталираме такова приложение, ни заминават юзърнейми, пароли за електронно банкиране и всичко“, обясни Станислав Атанасов, експерт по киберсигурност.

Сайтове-двойници на Международната здравна организация също свалят лична информация.

„Линкът звучи нещо от сорта на - "Ако побързате, може да предотвратите зараза. За да прочетете, цъкнете на този сайт", казва ви се "Въведете си юзърнейма, мейла, паролата, за да е достъпен документът“, допълни Станислав Атанасов.

Ако получите линк, от който и да е непознат - не го отваряйте съветват специалистите.