С близо 20% скача броят на хората, които наесен ще получават социална помощ за отопление. Това предвижда проект за промени на социалното министерство. Предвижда се сумата на помощта също да се повиши.

Повече хора ще могат да получават социалната помощ, тъй като се увеличава т.нар. "доходна граница". Променя се и самият размер на помощта - от 75 лева до над 91 лева на месец. Промените ще струват на хазната около 40 милиона лева, които вече са предвидени в бюджета.

79-годишната Георгийка Нешова получава енергийни помощи от години. Досегашната сума, отпускана от държавата, й стига за пет кубика, с които успява да изкара зимата.

Проектът на социалното министерство предвижда да бъдат отпускани по 456 лева за пет месеца, с които имащите право на помощ да плащат за потребление на ток, дърва, газ или парно.

Включват се и три нови групи, към които правилата са по-рестриктивни и доходната граница за достъп е по-ниска.

Най-голямо е увеличението за най-рисковите групи – възрастните хора и особено тези от тях, които живеят сами, както и за хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си.

„Ако досега границата на достъп на едно лице, което е над 75 години и живее само, е 233 лева, сега отива на 277 лева”, обясни в ефира на bTV социалният министър Бисер Петков.

За да няма злоупотреби с отпуснатите пари за твърдо гориво се планират  проверки по домовете. При нарушения хората се лишават от правото да получават помощ.

Идеята за увеличението на енергийните помощи ще се обсъжда до 10 юни.