Утре вечер ни очаква частично лунно затъмнение, а на 21 август Слънцето ще потъмнее над Съединените щати.

Слънцето, Луната и Земята са ни подготвили впечатляващи явления, сякаш специално за месеца на отпуските.

Утре вечер над България започва частично лунно затъмнение. То се получава, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в почти права линия и нашата планета закрива със сянката си своя спътник.

На 21 август ще се случи обратното - Луната ще застане между Слънцето и Земята, а сянката ѝ ще премине над територията на Съединените щати. Това пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава само от там, но bTV ще ви покаже кадри от явлението.

В нощта на 7 срещу 8 август ще видим как южната част на Луната се оцветява в червеникав цвят. Това е сянката на Земята, която ще причини частичното лунно затъмнение.

Снимка: btvnovinite.bg

„За България то започва вечерта, още при изгрева на Луната, в 20:29 ч. за София. Тя ще изгрее частично затъмнена. Всички, които желаят да наблюдават явлението, е добре да използват бинокли или зрителни тръби, за да открият Луната много ниско над източния хоризонт”, обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН. 

Максималната фаза ще бъде в 21:20 ч. Смартфоните няма да са особено подходящи, затова вземете фотоапарат с по-голям оптичен зуум. Ако успеете да го снимате, изпратете ни снимки и видеоклипове в нашата платформа „Аз, репортерът”

На 21 август е пълното слънчево затъмнение над Съединените щати. Един от учените, които ще го наблюдават и изследват, е проф. д-р Мариана Лазарова. Тя преподава астрофизика и астрономия в Университета на Небраска в Карни. 

„Луната ще хвърли сянка с размер около 100 километра в диаметър и само хората в тази пълна сянка ще наблюдават пълно затъмнение. Това ще е от щата Орегон до щата Северна Каролина в континенталните американски щати”, разясни тя. 

Проф. Лазарова участва в специален проект за заснемането на слънчевото затъмнение, в който участват учени и доброволци от цяла Америка. Целта му е да наблюдава слънчевото затъмнение и да запише 90-минутно видео на слънчевата корона.