Утре стартира предизборната кампания. Политическите сили, които имат и кандидати за президент, получават едни и същи номера в двете бюлетини. Останалите, които подкрепят Инициативни комитети за президентския вот и имат кандидат-депутатски листи, са с различни номера.

Стойка Желязкова има дълги години опит в избори като председател на секционна комисия в Ямбол. Очаква през ноември по-труден вот и се притеснява хората да не се изгубят в числата. 

"Партиите трябва да се вземат в ръце, хората познават числата. Всички ги познават. Машината работи с числа, срещу всяко число стои и име на партия“, заяви Стойка Желязкова, председател на секционна комисия в Ямбол.


Според политолози по време на кампанията партиите трябва да разяснят на избирателите си тънкостите около тези избори.

„Изборите две в едно ще са тест за политическата култура на българите, да се ориентираме кое е важно, защо е важно и да го подредим за себе си, президентските избори ще бъдат използвани като смокиново лист за всички за проблемите в държавата“, каза политологът Любомир Стефанов.

А според други, ако се внимава при гласуването, няма да има проблем.

„Няма повтарящи се номера, така че човек трябва да избере любимия си президент, да запомни неговия номер, и да запомни номера на любимата си партия, те ще бъдат различни номера“, обясни Михаил Константинов, бивш председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване".

А на тези избори Стойка Желязкова очаква да не се случва като на предишните. Тогава на някои места в Ямбол са се образували опашки от чакащи.

„Апелирам към партиите да изискат от ЦИК фирмата, която обслужва машините, да снабди на 3-4 машини да отговаря един човек, не може на десет да отговаря един", каза Стойка Желязкова, председател на изборна секция в Ямбол.

Тя се притеснява, че все още не е ясно кога ще започне обучението на членовете на комисиите и то на фона на пандемията.