Избягване на контакт с болни хора, използване на антимикробни кърпички и децата да не се събират в затворени помещения. Това са част от съветите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) за справяне с разпространяващия се грип.

„По време на епидемия не бива да има паника. Трябва да се избягват болни хора, ползване на антимикробни кърпички и децата в грипна ваканция да не се хранят навън с много хора наоколо”, посъветва експертът.

По думите му когато децата се пуснат в отпуска нека да са на пързалките - на пързалка грип не се хваща. Грип се хваща при тресен контакт в затворени тесни помещения.

Утре ще се решава дали следващата седмица да има противоепидемични мерки в София, посочи още той.

По думите му през първата седмица на годината е имало в страната 40 хиляди болни, втората седмица 100 хиляди, а сега са 139 хиляди. Той даде пример с ранната грипна ваканция в Парник, която е дала ефект и тази седмица спада броят на заболелите.

Експертът посочи, че в момента доминира грип Б, който засяга много децата и дава усложнения. „Те не са били никога в контакт с този вирус, а последната такава епидемия е била 2012 г. и 2013 г. След всяка тежка инфекция до 2 месеца си с понижен имунитет и си склонен към други инфекции. Една трета от гърлобола и сухата непродуктивна кашлица са коронавирусите. Има метапневмовируси също, които необразованите наричат настинка”, уточни Кантарджиев.

Джипито д-р Гергана Николова коментира, че пред кабинета й минават всеки ден все повече хора, а вчера е прегледала над 60 души. „Над 80 на сто са хора с респираторни заболявания. Има много усложнения - три деца вчера с пневмонии. При малките деца до 1 годинка протича тежко”, добави тя.

Лекарката сподели, е се налага да работят над 10 часа и да замества болни колеги.  

Грипна епидемия е обявена на територията на Бургаска област до понеделник, 29-ти януари.  

Строгите мерки се въвеждат заради страничните последици и усложнения от грипа. 

Според лекари най-лесният начин да се заразим с грип е, чрез честото ползване на банкноти. Вирусът по тях живее 24 часа.

"В последствие вече случаите се повишиха на тези пневмонии и на пневрални изливи, които сме изследвали също така серумите, там вече случаите са два положителени, три, които имат смесен тип и А и Б, така нареченият тип "Ямагата", посочи д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ – Бургас.

В понеделник регионалният щаб за борба с грипните заболявания ще заседава отново.