Усложнена е обстановката в казанлъшкото село Средногорово, където река Гюрля напусна три пъти коритото си за по-малко от 24 часа. Водите заляха крайречни улици, събориха огради, наводниха обработваеми площи.

Кметът на Средногорово заяви пред bTV, че са необходими целеви средства за почистване на коритото на реката:

"През 2017 по моя инициатива със съдействието на община Казанлък почистихме коритото със собствени средства, но то се изразяваше в премахване на паднали дървета и това е видно, защото по поречието на реката при мостове и стеснявания няма никакви заприщвания. Ако това не беше почистено, щеше да е погром с това количество вода, което се изля. Може да се реши проблемът, като се отпуснат пари, наеме се фирма и тя по всички инженерни способи направи качествено почистване”, обясни още той.

От областната земеделска служба казаха, че няма как да подпомогнат обикновените хора. 

„На подпомагане подлежат само регистрирани земеделски стопани, които са подали и заявление, в които се прилагат определени документи. Те са картният материал за подадените заявления за подпомагане плюс документи за проведените защитно-растителни мероприятия, които са заверени в Агенцията по храните и документ от метрологията за това, че е настъпило събитието. В случая на обикновените хора и населените места няма как да помогнем” заяви Елка Бонева, областна земеделска служба.

Село Змейово пък пострада от градушката. Според кмета Стоян Трифонов почти цялата продукция е унищожена:

"Според мен, като кмет на село Змейово, мога да кажа, че като земеделец също мога да кажа, че между 80-100 % е унищожена. Има много пропаднали площи. Имаме резене, овес, пшеница, мисля, че всичко е разрушено."

„Срещу природните стихии трудно може да се бори човек, но ако трябва да бъда напълно откровен, а аз цял живот се стремя да бъда такъв, имам вътрешна информация, че от ракетната база в Петрово са закъснели с изстрелването на ракетите. Достатъчно са изстреляли, но са закъснели. Но не знам дали това е причината", каза още той. 

Динчо Михалев от полигона за бора с градушките в село Тъжа заяви, че не мислия, че има забавяне при изстрелването на противоградните ракети:

"Не мога да кажа, че са се забавили с изстрелването и обработката и по-скоро смятам, че са подходили сериозно към един много сериозен процес това е от типа супер плетка в никакъв случай не може да се предотвратят пораженията от един такъв процес", обясни той.  

Той коментира и попадането на противоградна ракета в къща, като заяви, че според него причината може да са силните ветрове.

Парче от противоградна ракета падна в къща в Старозагорското село Остра могила. 30-сантиметровият къс е пробил покрива и паднал до леглото на 91-годишна жена.