Управляващи и опозиция влязоха в сблъсък за парите за здраве, заложени за догодина. Исканията за повече пари и от страна на съсловните организации предизвикаха министъра на финансите Владислав Горанов да обяви, че парите за здраве няма как да стигат, докато в системата се краде.

Депутатите от ресорните комисии започнаха разглеждането на Бюджет 2018.

Въпреки че НЗОК за догодина ще разполага с над 400 милиона лева повече, парите са недостатъчни през погледа на опозицията.

Сериозен спор предизвика решението да се забрани въвеждането на нови дейности и лекарства.

Снимка: БГНЕС

И докато в парламента се обсъжда бюджета, пред сградата пенсионери протестираха за достойни доходи. Те дойдоха от цялата страна, за да поискат между 350-400 лв. за старините си.

Догодина в бюджета е заложено пенсиите да се увеличат с под 4 на сто от 1 юли.

Възрастните са категорични, че това е недостатъчно и обещаха да се върнат за протест и следващия четвъртък.

Възрастните хора също са приоритет, само че ние, като общество, преди да преминем към осъвременяване на пенсиите, трябва да решим за сметка на какво трябва да го направим, заяви Менда Стоянова.

Депутатите от двете ресорни комисии одобриха Бюджет 2018 г., а финансовият министър Владислав Горанов  го обобщи така – Съвършен бюджет няма – този е добър.

Премиерът ще каже името на новия здравен министър най-вероятно след 10 ноември. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.