Управители на здравни заведения алармират, че финансирането на болниците с до 85% от средномесечните им заработки по пътеки, може да ги постави в патова ситуация заради липса на средства.  

От началото на месеца в петте отделения на болницата в Чирпан, пациентите са намалели наполовина, а консумативите са поскъпнали двойно, пресмятат от управата.

Снимка: btvnovinite.bg


„Договорите не се спазват, за съжаление, доставят ни неща, които сме ги договаряли на едни цени на десеторно по-високи. Маските – купувал съм ги на 1,78 – 50 броя, сега 2,5 лв. струва едната“, каза д-р Неделчо Тотев, управител МБАЛ Чирпан.

С предвиденото плащане на до 85% от средномесечната заработка по пътеки, ръководството твърди, че няма да може да плати заплатите и осигуровките на персонала За тях на месец са нужни 207 хил. лв.

Заради COVID -19 трета седмица вече отделението по рехабилитация не работи, а медиците от него са в отпуск

Според здравното министерство, болницата трябва да има 23 легла за болни от коронавиурс със средно до умерено влошено състояние. Леглата са налични, но персоналът за тези пациенти и за Отделението по вътрешни болести е един и същ.

Ако финансирането не бъде променено, възможен вариант е намаляването на заплатите, казват от болницата. Старшата сестра в чирпанската болница Стилияна Ганчева работи в лечебното заведение от пет години, нетната ѝ заплата е 700 лв. По думите ѝ възнаграждението и сега е ниско.

Снимка: btvnovinite.bg

Хора и фирми продължават да даряват на болницата – предпазни маски, костюми, шлемове и очила. Единственият шанс да останат на работа двамата лекари и четиримата рехабилитатори в затвореното в момента отделение шанс е програмата 60/40.

Към момента, обаче по нея не могат да кандидатстват здравни заведения. Но има графа „други“. Надеждите на ръководството на болницата са тъкмо в тази графа.