"Аз знам, че съм публична личност и съзнавам, че често се изказвам по чувствителни теми в публичното пространство. Знам, че често това не се харесва на някои хора и съм критикуван защо се намесвам във вътрешните работи. Но няма нищо лошо, ако мога да стимулирам дискусии по важни теми". Така американският посланик Джеймс Уорлик коментира пред bTV упреците, че се намесва във вътрешни въпроси на страната ни. Той обаче добави, че винаги е бил искрен с българските граждани.

„Аз не съм само американският посланик, който представлява американското правителство пред българското правителство, а съм американският посланик, който представлява американския народ пред българския народ”, каза Уорлик.

По повод изказванията си дори по случая „братя Галеви” посланикът каза, че не цели и не би искал да се намесва по неподходящ начин, когато става дума за конкретни дела или да вреди на решения на съдии.

"Tова, което целя да направя, когато има общи дискусии за върховенството на закона и съдебната система, е да се водят продуктивно разговори. Това касае българските граждани. Защото има български граждани, които не са доволни от системата тук и искат да видят тези, за които се знае, че виновни за престъпления зад решетките, а не да се разхождат свободно по улиците", каза Уорлик. 

По думите му, когато става въпрос за братя Галеви, се вижда, че системата работи добре. Може би трябва да сте благодарни, че може би не са в страната и ги няма завинаги, каза дипломатът.

Попитан кой е последният съвет, който е дал на премиера Бойко Борисов, Уорлик каза, че го е информирал за предстояща визита на "американец" у нас, но отказа повече подробности.

Посланикът обаче каза, че не е негова задача да дава съвети на българския премиер.

Уорлик ще напусне България, преди да е изтекъл 3-годишният му мандат като посланик. Той ще бъде заменен от Марси Рийс, която в момента е на ръководна длъжност в Бюрото за контрол на въоръженията на Държавния департамент. Той отрече да си тръгва по-рано от България, защото бил извършил нещо нередно.

След близо 3 години в България, той призна, че още учи български език – по десет думи на ден. Най-трудната му дума е възобновяеми и затова избягва да говори за възобновяеми енергийни източници.

Целия разговор на Диана Найденова с посланик Уорлик - вижте тук