Уникална операция, извършена днес в Първа АГ Болница „Света София”, дава над 20% по-голям шанс за преживяване на рака на гърдата и възстановяване след интервенцията.

Операцията, която е рутинна за много части на света, е уникална с това, че на един етап се отстранява гърдата и се замества с имплант. По този начин жената психологически се чувства много по-добре и не се налага два пъти да бъде под упойка, уточни мамологът от Първа САГБАЛ „Света София" Дамян Дамянов. При първата част на операцията се отнема повече тъкан, която после може да е необходима при пластичната намеса.

Медицинската процедура, на която днес беше подложена 40-годишна жена със злокачествен тумор на гърдите, не е стандартна и се прави при желание на пациентката и наличие на специални индикации.”При едновременна операция на онкологичната и реконструктивната част пациентките имат над 20% по-голяма преживяемост на заболяването”, заяви д-р Младен Младенов.

Здравната каса покрива само карцинома на гърдата в конкретната интервенция, а пациентът плаща около 1000 лв. за единия имплант.

На около 40-годишна възраст над 4200 жени годишно заболяват от рак на гърдата, а 10 на сто от всички жени се нуждаят от подобна операция.