Уникален спектакъл от звук и светлина ще бъде кулминацията на честванията на 140-годишнината от боевете за Стара Загора.

През 1877 година четири роти български опълченци и руски войни защитават Стара Загора и Самарското знаме срещу четири пъти по-многобройните части на Централната турска армия.

Сраженията за Стара Загора са бойното кръщение за българското опълчение. А на мястото, където са се водили те, днес е издигнат Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Тази вечер гости и жители на града ще станат свидетели на уникален по замисъл и изпълнение спектакъл „Молитва за Стара Загора”.

Музиката на Исихия ще бъде изпълнена от квартет Ева, певици от Мистерията на българските гласове. А в ролята на молещия се човек ще влезе Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Началният час на Молитвата е 21 ч., след това започва и светлинното шоу.

„Работим вече 8 месец по този проект. Над 100 души, а нашата цел е да покажем подвига, саможертвата на хората, които са се сражавали, да разкажем за тяхното дело, благодарение на което днес с вас се радваме на свободата”, каза Ясен Гешев, организатор на спектакъла.