Цяло лято ще има ударни ремонти на пътищата. Кабинетът отпуска до 100 млн. лева за поправка на критичните участъци от магистралите „Тракия” и „Хемус”, които не са ремонтирани повече от 20 - 30 години.

Реконструкциите започват от края на април и ще продължат до октомври. За магистрала „Тракия” ще се ремонтират участъците от 5 до 10 километър, от 60 до 90 километър, от 119 до 134 километър. По магистрала „Хемус” ще се ремонтират четири участъка в отсека Шумен - Варна.

Ще се прави рехабилитация на 80 километра от участъците на двете магистрали, включително и на пътната основа.

Неизбежни тапи

Пътната агенция подготвя график за временна организация на движението, който ще бъде съгласуван с МВР. Ще има и ограничения на скоростта. На места движението ще е двупосочно.

Заради дупките по магистралите в проблемните участъци на аутобаните бяха въведени ограничения от 90 километра в час. Ремонтите, които ще започнат с идването на пролетта и през лятото, ще предизвикат тапи по пътя ни към почивката.

Преди време ви показахме как шофьорите намалят скоростта за да минат по рисковите участъци от магистрала Тракия. Днес правителството отпусна 100 млн. лв. за ремонт на 7 участъка по двете магистрали, но предупреди да чакаме тапи.

„Цялото движение ще се извършва двупосочно в едната лента”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Ангажиментът, който сме поели, е до края на юли месец да бъде възстановено напълно движението по магистралните участъци. Дотогава за съжаление ще има ограничение”, каза и инж. Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Несвършена работа

Ремонтите по "Тракия" трябваше да се случат още по времето на кабинета „Орешарски”. Стигна се до обществени поръчки, но само на хартия. Сега няма да се обявяват нови обществени поръчки, а направо започва стровжът.

Ремонт ще има и в разбитите участъци от магистрала „Хемус” в отсечката Шумен-Варна. Такъв не се е случвал от 20 години, имало е само кърпежи.  

Въпреки че времето за пътуване ще се удължи, шофьорите са склонни да чакат.

Тази година предстои да бъде завършен ремонтът на големите виадукти по двете магистрали. 100-те милиона за ремонти на пътищата ще дойдат от държавния бюджет, като вероятно средствата са от 250-те млн. лв. повече, които влязоха в хазната от данъци и такси.

Премиерът поиска ефективна и ритмична работа

Междувременно премиерът Бойко Борисов призова министъра на регионалното развитие и благоустройството за ускоряване на ремонтните дейности по магистралите. По думите му неудобството, което ще бъде създадено от промените в движението, ще бъдат разбрани, ако се работи ефективно и ритмично.

„100 милиона лева са си 100 милиона, но ако падне някой мост с колите по него, тогава ще е още по-лошо. Затова – затваряме и правим”, каза премиерът по време на обсъждането на темата на днешното заседание на Министерския съвет.

„Който счита, че не е правилно – да излезе, да отиде под моста, защото аз съм бил. И ако видите какви са мостовете на „Хемус” и „Тракия”, няма да минете оттам. Те не само са проядени, не само армировката виси, не само отдолу, понеже един си беше направил язовир под магистралата и колоните са тежко компрометирани и непипани толкова време… И, както виждате – година и половина, докато ни нямаше, пак не са пипани”, казва още Борисов пред министрите си.