13-годишно момче е с тежки изгаряния, след като се е качило на покрива на вагон на гарата в Стара Загора. За два дни това е вторият случай на ударено от волтова дъга дете в областта. И двете деца са настанени в специализираната клиника в Пловдив. 

Инцидентът с 13-годишното момче е станал на шести коловоз на гарата, където то отишло с още двама приятели.

Момчето се покатерило на покрива на зърновоз, след което бил поразено от волтова дъга. То обаче слязло и направило втори опит за качване.

„Детето само̀ слиза от вагона, което е показателно, че не е до такава степен обгорено, но пожелава да се качи втори път. Пристигат следствени органи, служители на Жандармерията, които го отвеждат настрана”, обясни инж. Динко Стоянов, началник на гара Стара Загора.

Медиците се борят за живота на пострадалото дете. В суматохата другите две бягат. Всички живеят в ромската махала на Стара Загора.

Това е първият подобен инцидент на гарата, въпреки че служителите често виждали деца. „Ако излезете отпред, на предгаровия площад ще видите поне три деца, които си правят селфи”, допълни инж. Стоянов.

Психолозите обясняват опасната мания със стремежа на децата да предизвикват себе си. „Да докажат на другите, че са пораснали, че те могат всичко, което могат и големите, че не са малките деца, към които трябва да се отнасяме покровителствено. Просто изразяват себе си”, смята психологът Христо Монов. 

7-годишното момиченце от съседното село Змейово, поразено от волтова дъга, се качило на ел.стълб пред очите на майка си. 

И за двата инцидента са образувани досъдебни производства.

През април 2017 г. 14 -годишно момче от Варна пострада от волтова дъга след опит за селфи върху локомотив.

Година по-рано токов удар на надлез в Белослав едва не уби друго дете.12-годишното момче и негов приятел се качили на моста заради гледката от високо.

Месец преди това – през март 2016 г., манията по опасните селфита прати в болница 16-годишно момче от Димитровград, което се качи върху товарен вагон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!