Управляващите ще коригират текстове в Закона за извънредното положение другата седмица, за да удължат срока за ТЕЛК решенията. Така засегнатите ще си получат парите до края на юли. 

Решенията ще важат два месеца след приключване на извънредната епидемична обстановка.

„Процедурата по удължаване на този срок ще се реализира следващата седмица. Предприехме мерки да използваме закон, който е в рамките на срока между първо и второ четене. Следващата седмица законът ще бъде приет в пленарна зала и ще се даде възможност да се удължат телковите решения за трайна нетрудоспособност, които са изтекли по времето на извънредното положение с два месеца, до приключването да извънредната епидемична обстановка. Това ще реши проблемите, защото ще даде възможност да се изплатят средствата по тези телкови решения и хората да получат своите пари в рамките на месец“, обяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Няма да се слага конкретна дата за да може този текст и да има сигурност , че няма да има прекъсване в изплащането на пенсиите. Хората да могат да получат своите пенсии до края на юли“, уточни социалният министър Деница Сачева.

Тя уточни, че при социалните помощи няма да има засегнати лица.