Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри удължаването на мярката „60/40“ с още два месеца. Решението беше взето почти единодушно.

В срещата, освен министрите, участваха и работодатели и синдикати.

Предложението на Министерския съвет е мярката да се удължи през юни и юли, като министрите предлагат да се отпуснат още 120 млн. лв. – по 60 млн. съответно за двата месеца.

Предложението се прави със следното разграничение – бизнесите, които отчитат спад 30 на 100, да бъдат компенсирани с 50% от осигурителния доход, а тези, които отчитат спад 40 на 100 – да бъдат компенсирани с 60%.

Въпреки че тази мярка не беше заложена в бюджета, бизнесите ще бъдат подкрепени.

„Подкрепата за бизнеса е наложително да продължи и след май чрез изплащане на средства на работодатели от засегнатите сектори и икономическите дейности, за да запазят заетостта на работниците и служителите си“, посочи социалният министър Гълъб Донев.

Постановлението ще влезе в сила със задна дата – от 1 юни 2021 г.

Мярката е модифицирана версия на това, което беше прието през 2020 г. Съответно всички процедури по одобрение на работодателите, които са кандидатствали по старата мярка до 15 юни, ще бъдат изпълнени по досегашния ред на постановлението, добави Донев.

Против се изказаха от КТ „Подкрепа“ с въпроса защо са изключени някои бизнеси, като например минният сектор.

„Това, което ни спря да подкрепим този нов дизайн на мярката, е фактът че мините от комплекса „Мини Марица-изток“ няма да бъдат обхванати от това подпомагане, тъй като се увеличава размерът на спада на приходите, които трябва да има едно дружество, така че да може да получи подпомагане от бюджета“, заяви след края на заседанието Ваня Григорова от организацията.

По думите ѝ в последната година бюджетът е бил изключително щедър към някои компании, докато към други – не.

Лобистко наложеното намаление на ДДС на 9% за бира и вино в ресторантите ще струва на бюджета 234 млн. лв., но се оказва, че за мините няма 20 млн. добави тя: „Когато държавните предприятия в сектора не получават достатъчна квота от регулирания пазар, нямат средства за заплати, се случва това, което се говори в целия комплекс – подготвя се съкращение на 2000 миньори до края на тази година, което е огромен проблем“, коментира Григорова.

А от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложиха в новия дизайн на мярката да бъде включен и пътническият и въздушен транспорт.

„В България има 20 авиокомпании. 13 от тях са пътнически и въздушен транспорт, които са в много по-тежко положение от останалите сектори, които се подкрепят преференциално“, заяви Васил Велев.