Учителите продължават да чакат обещаното увеличение на заплатите. По-високите възнаграждения бяха заложени в бюджета за тази година.

Докато разяснява различните химични съединения като преподавател по химия, Марина Бозаджиева се чуди кога ще получи дългоочакваното увеличение. За 80-те лева допълнително на месец тя има план:

„Малко за храна, друга част за някоя интересна книга и вече не знам дали ще остане за посещение на театрална постановка или пък опера”.

Според директора на училището увеличението става факт след като учебното заведение уточни с общината с какъв бюджет ще разполага през годината.

Следва подготовка на документи:

„Започнахме още от първия ден на март да подготвяме допълнителните споразумения с увеличените заплати за всеки един от учителите”, обясни директорът Диян Стаматов.

Образователното министерство обяви, че увеличението ще бъде получено наведнъж:

„През месец март ние очакваме всички да получат своите нови работни заплати включително и увеличението от месец януари”, каза зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

За синдикатите обаче изплащането наведнъж ще ощети учителите, защото една голяма част от увеличенията ще отидат за данъци.

В някои училища директорите са преценили, че могат да платят увеличенията и по-рано. В образователното ведомство нямат данни за каква част от учителите увеличението тепърва предстои.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!