„Мисля, че българското образование има доста проблеми и началото на учебната година не е сред тях. 15 септември е една добра дата“, заяви директорката на 70 ОУ "Св. Климент Охридски" Величка Таседжикова в bTV Новините по повод предложените промени от МОН за срокът на лятната ваканция.

„Аз съм на същото мнение и смятам, че трябва да заложим на качеството на обучение, а не само на количеството време“, подкрепи я преподавателката на Петя Петрова от 91 Немска  езикова гимназия.

Двете обаче не мислят, че заявката на Министерство на образованието за нови учебни планове от 15 септември, но пък със стари учебници е проблематична.

„Всъщност ние говорим основно за нови, обновени, не съвсем нови, обновени учебни програми, за които учителите, включително и няколко учители от нашето училище,  положиха изключително много труд, за да бъдат подготвени навреме. Аз не бих казала, че ще имаме проблем от гледна точка на това, че програмите ще бъдат обновени, а пък учебниците ще бъдат стари, защото учебникът е само една от многото книги, един от многото източници в съвременния огромен свят на знания. Аз винаги съм мислила, че важният човек, който провежда знанието от някъде към ученика е учителят“, заяви Таседжикова.

„Подкрепям точно това мнение и смятам, че добре построен урок, направен с майсторлъка на учителя може да предизвика мотивация в учениците да се справят добре“, коментира Петрова.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!