Въпреки ръста на новозаразените с COVID-19 не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев и уточни, че ще бъдат предложени локални мерки за „червените зони“. 

„Това означава затваряне на повече класове или цяло училище. Следим ситуацията в цялата страна. Обезпокоително е положението там, където има клъстери. В момента в СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище изглежда най-тревожна ситуацията“, каза Вълчев. 

По думите му във въпросното учебно заведение V и XII клас се обучават само в електронна среда. Той допълни, че няколко области са на прага на червените стойности. Заразените учители от началото на учебната година са 289, а 286  са децата и учениците с положителни PCR тестове. 

„Проблемите идват от това, че последните месеци мерките не се спазваха. (…) Процентът при учителите е 10 пъти по-висок, отколкото при учениците. Това потвърждава информацията, че децата го карат по-леко или безсимптомно“, каза още Вълчев. 

Министърът на образованието уточни, че единствено в търговищкото училище, превърнало се в клъстер, има преподаватели, които ги е страх и отказват да ходят на работа.

Той заяви, че 8 на 1000 са карантинираните учители и ученици в системата, но стойностите се увеличават.