Започна отстраняването на щетите от бурите в Северна България. На този фон метеоролозите предупреждават за нова опасност.

Силният вятър отнесе покрива на СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново. Днес там е неучебен ден, тъй като започва ремонт.

„Надяваме се днес да има тежка техника, която да демонтира този метален покрив. Той представлява опасността. Учебният процес е прекратен до петък или най-късно до понеделник“, обяснява директорът на училището Ангел Янечев.

Градушката с големина на орех унищожи близо 400 коли в автокъщите в село Шереметя.

„Огромни щети нанесе на 50 коли. Абсолютно нищо не ми остана, освен здравето. На 56 години съм, от 20 години ми е тази автокъща, сега ме изравни със земята“, притеснява се за прехраната си Петьо Стоянов.

„То това не е стихия, а истинско бедствие. Това нещо не подлежи на ремонт – нито една кола. Просто трябва да се изхвърлят колите“ категоричен е собственикът на автокъща Галин Личев.

Късно снощи кметът Даниел Панов свика извънредно кризисния щаб, а от днес три общински комисии обикалят всички райони на града и населените места, за да направят оценка на пораженията.

„В няколко села е пострадала собствеността в автокъщите. Има щети и по фасадите на няколко къщи. Имаше около 20-ина сигнала за паднали дървета, включително в двора на това училище, но всичко е под контрол, няма пострадали хора“, обясни областният управител Ивайло Здравков.

Във Великотърновско са пострадали и хиляди декари земеделски земи, в които продукцията е напълно унищожена.

Вижте във видеото какво време ни очаква в петък (14 юни):