Всички ученици от 5. до 12. клас в паралелките, които са единствени в съответния клас на училището, вече се обучават присъствено.

В Ботевградската математическа гимназия от днес на училище са и петокласниците, и шестокласниците - общо 55, които са само по една паралелка.

Няма струпване, тъй като едните ще учат сутрин, а другите - следобед. В горния курс няма промяна, тъй като там паралелките са повече от една във всеки поток.

В селските училища на практика всички се връщат в класните стаи от днес. Такъв е примерът в село Раданово. 

Час по география за петокласниците в математическата гимназия в истинска класна стая след три месеца и половина у дома. Нетърпението е голямо.

Снимка: btvnovinite.bg

„Присъствено е много по-добре, защото можем да усвоим по-лесно материала. Също така часовете са по-дълги, защото в онлайн обучението са само по 30 минути“, казва Гергана. 

От ръководството не крият, че заповедта на министъра от вчера за днес ги е изненадала, но бързо създали организация, а и са убедени в ползите на традиционното обучение. 

„Просто децата имат нужда да бъдат заедно - и за тяхното здраве, и за начина на общуване“, смята Даниела Колева, директор на ППМГ „Акад. Асен Златаров” в Ботевград. 

Снимка: btvnovinite.bg

Първият учебен звънец след дълго прекъсване предизвика тревога у част от възпитаниците на основното училище в село Раданово. Там в клас се връщат общо 27 деца от пети и шести клас. Влиза се през три входа. Маските и дезинфекцията са задължителни.

„За нас 15 февруари е 15 септември, защото при нас са вече всички наши ученици“, каза Катя Цветкова, директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. 

Снимка: btvnovinite.bg

В някои средищни и обединени училища нормалният учебен процес ще бъде възстановен от утре.

Несъгласие с присъственото обучение от днес на учениците от 5. до 12. клас в малките населени места изразиха от „Родители за безопасно образование“, „Учители за безопасно образование“ и „Наука в криза“ в писмо до премиера и до министрите на образованието и на здравеопазването.

Представителите на родители и учители призоваха Костадин Ангелов да оттегли заповедта за присъствено обучение. Смятат я за ненавременна, неправилна и неотговаряща на обективните данни за ръст на заболеваемостта. Според тях мерките трябва да бъдат затегнати, а не разхлабени.