Ученик от пазарджишко село събра и дари над 3 000 книги на читалища и домове за възрастни хора от цялата страна.

Доброто дело на Кирил Балдев започва преди три години. Тогава той е на 17. Момчето разказва, че всеки държи в дома си ценна литература, която обаче рядко чете, а тя може да е от полза на други читатели.

„Постнах в интернет статия, че събирам книги за изгорялото читалище в село Мененкьово. Хората започнаха да ме търсят, да питат как да ги дарят, казах им или да ги изпратят на читалището или на мен”, споделя Кирил Балдев.

Снимка: btvnovinite.bg

Ученикът постепенно се запалва и следва втора дарителска акция - 300 книги за читалището в селото, където живее. Ръководството приема с радост дарението, тъй като все по-трудно отделя средства да купува книги.

„Имаше и нови - детска литература, която лятото ни свърши много добра работа, защото не винаги имаме от един том от книга, а тогава има повече деца, които взимат книжки”, коментира Султана Стойчева, секретар на читалището в Звъничево.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен употребявани книги, Кирил събира средства и закупува и нови издания. По думите му фирми, бизнесмени и приятели подкрепят инициативата.

Последното дарение десетокласникът направил на великотърновското село Велчево - любовен роман в 100 екземпляра, който да бъде раздаден на хората.

Момчето признава, че чувството да разгърнеш истинска книга е несравнимо и предпочита да си вземе книга от библиотека, отколкото да чете книга в електронен вариант.

Снимка: btvnovinite.bg

Много хора подкрепят Кирил в инициативите му. Той е благодарен, но казва, че истински би се зарадвал, ако и други хора следват делата му.