Международното военноморско учение „Бриз 2022“ започна с пожар на един от корабите, предаде репортер на bTV. Пожарът беше контролиран и част от учението, за да се провери готовността на реакция.

Снимка: Лора Стаматис

Една от първите операции е овладяване на пожар на пасажерски кораб в пристанище, възникнал в резултат от късо съединение в жилищните помещения на кораба.

По-късно, в открито море, ще бъде проведена евакуация и операция по спасяване на бедстващи хора, овладяване на кораб, превзет от терористи, ще има стрелби, както и подриване на морска мина, с помощта на водолазна група - изключително важно заради войната в Украйна и заплахите от мини в Черно море.

Снимка: Лора Стаматис

Заради нарастващото напрежение в Черноморския регион, САЩ планират да увеличат военната помощ за страните от източния фланг на НАТО.

Военният министър в оставка Драгомир Заков поясни, че всички операции се провеждат в реални условия, като в тях участват и лекари и доброволчески структури.

В учението участват 24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 4 вертолета и близо 1400 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция и Франция.

Ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.