Съединените щати се включват с изтребители  в съвместната охрана на въздушното ни пространство.

Това стана ясно на днешния ден за високопоставени гости на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза “Граф Игнатиево”.

От 2001 година на „Граф Игнатиево“ са проведени над 30 съвместни подготовки.

В „Тракийска пепелянка“ участват 5 държави, излитат от 7 летища и се координират и тук, и в София, за да тренират в максимално реалистична среда.

След края на учението F-16 ще останат, за да помагат в осигуряването на мисията на НАТО “Ер Полисинг” по охрана на въздушното пространство. След събитията в Крим от 2014 г. алиансът има стратегия за адаптирано предно присъствие по Източния фланг. 

„Горда съм да демонстрираме този невероятен самолет при вас и да дадем възможност на нашите уважавани смели български колеги да имат ранна интеграция с тези F-16, докато получат своите самолети", каза н.пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

Президентът наблюдава съвместната тренировка и обяви, че очаква енергични действия по изграждането на инфраструктурата и обслужването на изтребителите F-16 блок 70 - работа по която вече се натрупвали закъснения.

„Защото България плати по-голямата част от необходимата сума и ще плаща още и трябва срещу тези пари да имаме качество“, каза президентът Румен Радев.

Според президента на България може да разчита бойното дежурство с F-16 да се осъществява най-рано след 5-6 години, а пилотите ни имали катастрофално нисък брой летателни часове за поддържане на подготовка.