Състоянието на учениците и преподавателите, които правителственият самолет прибра от Италия тази нощ, е добро.

Това е втората евакуация на сънародници след транспортирането на двама българи от Китай през Франция до България.

Учениците от земеделската гимназия в Каварна вече са по домовете си. Здравните власти успокояват, че всички са здрави и място за паника няма. Въпреки това обаче те ще останат под 14-дневна домашна карантина.

При изключителни марки за сигурност около 3 ч. през нощта правителственият самолет кацна на Летище Варна. Полицейски ескорт придружи групата до  Каварна, където ги посрещнаха родителите.

Петя Борисова е майка на едно от момчетата. Вече е спокойна, че синът й е у дома. Всички са се чувстват добре, успокояват и от ръководството на училището.

„В правителствения самолет бяха ни направени прегледи от лекар, всички сме в добро здраве. Тонусът е добър на децата, чувстваме се добре", каза директорката на училището.

Групата е пристигнала в Милано на 23 февруари за двуседмична практика във ферма. Директорът на гимназията разказа, че там са имали контакти с петима души. 

От Министерството на образованието казаха, че учителите ще ползват служебен отпуск за времето на карантината.

От здравната инспекция в Добрич са изпратили списък с имената както на учениците, така и на техните преподаватели на личните лекари. Всеки ден те трябва да се чуват с тях и да следят състоянието им.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 593 16 24 42
Света 1 453 125 22 206 83 585 309 807
Заразени* Нови Починали
България 593 16 24
Света 1 453 125 22 206 83 585
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer