За първи път у нас учебната година приключи дистанционно. Просветното министерство реши да върне учениците в клас, но само да положат изпити върху националното външно оценяване и матурите. Отчете като „успешно” онлайн обучението, но тези дни стана ясно, че въпреки това – учебната 2020/2021 ще започне присъствено.

Как ще се учи?

Според зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова маските ще се носят поне на влизане в училище.

По време на изпит – писмен или устен – е възможно да се свалят. Всяко училище ще трябва само да изготви план с противоепидемични мерки след 15 септември.

Постоянна дезинфекция, междучасия по различно време за класовете, и връщане към онлайн обучението при необходимост. Децата трябва да се разминават в междучасията, за да не бъдат всички ученици по едно и също време, да не се струпват по едно и също време в училищните столове и бюфети.

Ако ученик или учител се зарази, училището минава в режим на частично присъствена за класа, етажа или сградата.

Най-вероятно дистанционното обучение ще се прилага  и при извънредни обстоятелства като грипни ваканции.

Какво мислят родителите?

Както за онлайн обучението, така и за присъственото начало на годината – родителите са разделени на две в мненията си.

Някои подкрепят идеята „За дечицата е по-добре да бъдат в клас, сред връстниците, съучениците – по-добро и качествено е присъственото обучение, това е по-ефективният начин на учене при малките дечица”, казва Ралица, майка на бъдещ второкласник.

Други, обаче, са против:  „Притесняваме се не толкова на децата, колкото за здравето на родителите и бабите – все хора с хронични заболявания, което е проблем”, споделя Николай, баща на две деца.