Учени излязоха на протест в Деня на народните будители. Стана традиция на 1 ноември всяка година, вместо да празнуват, научните работници да протестират. И днес те също излязоха на улицата с искане за повече пари в областта на науката и гарантиране на достоен труд.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестът започна в 11 ч., премина през паметника на Стефан Стамболов, където учените поднесоха венец, и стигна до МС, където бяха внесени техните искания. В шествието се включиха около 1000 души oт БАН и Селскостопанската академия .

Шествието продължи до паметника на Васил Левски, където учените също положиха венец.

Те се надяват техните искания да бъдат чути и бюджетът за 2018 г. да бъде по-висок за наука.

Учените настояват за допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Снимка: Ладислав Цветков

Учените искат да се въведе диференцирано целево заплащане според конкретни наукометрични и икономически показатели.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години а каза, че заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива.

Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Снимка: Ладислав Цветков

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти. Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

След протеста президентът Румен Радев присъства на награждаване на млади учени. По думите му държавата има нужда от тях и затова трябва да инвестира в наука.