11-годишната Никол, убита в асансьора на блок в Бургас, е имала близо 3000 контакта в социалната мрежа. Именно там  тя се е запознала и с 15-годишния Иван, задържан за тежкото престъпление, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Красимира Кателиева, говорител на Окръжната прокуратура в Бургас.

Това може би е била първата среща на живо помежду им, което предстои допълнително да бъде установено, посочи Кателиева.

„Двамата са комуникирали от известно време в социалната мрежа. Срещата им е била с цел да пушат наргиле, затова са се отправили към този блок в „Меден рудник”. Формален повод за скарването помежду им е къде точно да се случи това”, каза още говорителят на прокуратурата.

Никол е убита с един удар с нож, нанесен в шията. Дълбочината на прободната рана е била няколко сантиметра, но тъй като е засегната артерия, е настъпила кръвозагуба и смърт.

Доказателствата сочат, че убийството е умишлено. „Удар с нож във врата няма как да бъде по непредпазливост”, отбеляза Кателиева.

Взети са проби за наркотици и са назначени експертизи, от заключенията ще стане ясно дали извършителят е бил под влиянието на наркотични вещества.

Досега Иван няма криминални прояви. Ако съдът го признае за виновен, ще му бъде наложено  наказание от 3 до 10 г. затвор. Днес Окръжната прокуратура ще поиска за него постоянна мярка „задържане под стража”.

„В изключителни случаи законът допуска непълнолетните също да бъдат задържани под стража и този случай е точно такъв”, заяви Кателиева. По думите й  момчето не е от малцинствена група.

Кателиева отправи апел към децата и техните родители да бъдат внимателни при контактите си в интернет, особено с непознати.

Психологът Милена Владкова предупреди родителите да са предпазливи и бдителни.

„Децата в една крехка възраст са изключително податливи както на манипулиране, така и на чуждо влияние, и достъпът им до виртуралното пространство подсилва още повече възможността да попаднат в ситуация, в която могат да бъдат пряко засегнати и последствията да са с неприятен край”, посочи тя.

Психологът посъветва родителите да са търпеливи и да оказват нужната подкрепа на децата си.

Ако например забележат, че детето е създало парола за компютъра си, те трябва да обърнат внимание на този факт.

11-годишната Никол e учила в едно от най-елитните училища  в града, което се намира в центъра. Детето живее близо до учебното заведение и не е ясно как е стигнало до отдалечения комлекс „Меден рудник”. Директорът и психологът на училището са в отпуск.

Бившият шеф на отдел „Убийства” в МВР Ботьо Ботев отбеляза, че работещите по случая полицаи са се справили бързо и професионално. По думите му всяко забавяне и недооценка на ситуацията  в такъв момент води до затрудняване или неразкриване на престъплението. Тук не са дадени възможности на извършителя да предприеме действия за укриване или прикриване на улики на престъплението, посочи той.

Ботев попита обаче къде е ролята на обществото като цяло. „Какво бълват нашите средства за  масова информация, какво бълва обществото? Не бълва ли насилието от много източници, как младите отреагират за това?”, заяви той.