По 25 години затвор при първоначален строг режим получиха двамата подсъдими за убийството на русенската собственичка на аптеки Еранухи Пехливанян.

Петчленният състав на Русенския окръжен съд призна за виновни Гарабед Веринян и Михаил Михов по трите обвинения – отвличане, грабеж и умишлено убийство с цел прикриване на първите две престъпления.

Съдът уважи и исковете на семейството, като присъди подсъдимите да платят солидарно по 250 000 лв. на съпруга и на сина на жертвата и 100 000 лв. на сестра й.

Окръжният прокурор Георги Георгиев и колегата му Пламен Петков поискаха най-тежкото възможно наказание за убийството – доживотен затвор без право на замяна. Съдът обаче прецени да даде 20 години лишаване от свобода, като за отвличането Гарабед Веринян и Михаил Михов получиха по 15 години затвор, а за грабежа на 65 000 лв.- по 12 години.

Наказанието бе групирано, като се взе предвид най-високата присъда - 20 години, и още пет допълнително заради другите две престъпления. 

Близо два часа продължи пледоарията на окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев, който подробно разказа как се стигнало до разкриване на престъплението.

Еранухи Пехливанян изчезва на 11 януари 2022 г. след работа, като е била убита още същата вечер, а по-късно части от тялото са били изхвърлени в река Русенски Лом.

Георги Георгиев коментира, че прокуратурата е доволна от признаването на подсъдимите за виновни по трите обвинения. Колкото до размера на наказанието, ще се обмисли дали ще се протестира, след като се запознаят с мотивите.

Защитниците на двамата подсъдими ще обжалват пред Апелативния съд във Велико Търново, тъй като според тях няма доказателства кой е извършил убийството, а  Гарабед Веринян и Михаил Михов прехвърлят вината помежду си.