У нас всеки ден 600 души имат нужда от преливане на кръв. Здравните власти отчитат лек ръст на броя на кръводарителите през първите четири месеца на годината спрямо същия период на миналата. В световния ден на кръводарителя - следва история за доброволния акт и спасения живот.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди две години Димитрина Помакова дарява кръв за първи път. Дарява и днес. Спомня си само едно от първото убождане - часовникът срещу нея.

"Понеже не знаеш какво е, страх  те е, часовникът беше точно срещу мен и погледнах, че точно 7 минути беше цялата процедура, което си заслужава, като знаеш, че можеш да помогнеш", казва Димитрина Помакова.

Кръводарители помагат на 18-годишната Ана Михайлова да оцелее. През април е очаквала първото си дете, но плодът се оказва мъртъв, стига се до секцио и тежки усложнения. Лекарите водят битка за живота й в реанимацията на сливенската болница, разказва дядото.

"Понякога нямах смелостта да се качвам горе, просто краката ми не вървяха, гърлото, не можех да говоря… И това в продължение на седмици", казва Иван Асенов, дядо на Ана Михайлова.

Снимка: btvnovinite.bg

На момичето й преливат над 2 литра кръв. Тя се връща към живота благодарение на лекарите и на кръводарителите. Днес тя не иска да говори затова, близките й събират сили да благодарят.

"Много кръв търсихме - приятели, роднини, по селата, от Стара Загора даже са ни пратили кръв, да са живи и здрави, благодарен съм на всички. Голямо нещо е това, добре, че има такива хора", споделя Иван Асенов.

А Димитрина днес беше отличена за приноса си за кръводаряването у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

"Доброволчеството, като цяло, може да подобри България да бъде едно по-добро място за живот", казва Димитрина.