Козата може да помогне на човека да се излекува от COVID-19. Това се опитва да направи ветеринарен лекар, който подготвя лекарство срещу вируса. То е от козе мляко.

Доктор Волфганг Люпке е ветеринарен лекар и вярва, че след като от прилепите вирусът мина в човека, пак животните са тези, които ще ни помогнат да се излекуваме.

Снимка: btvnovinite.bg

„Защото при животните има един механизъм, майчиният организъм изгражда антитела срещу всички болести, които е прекарал“, казва д-р Люпке. 

На козата й поставяме някоя от ваксините срещу COVID-19 и след две седмици тя вече има антитела. Тези антитела от кръвта отиват в млякото на козата. А знаете, че за козето мляко се носят легенди колко е полезно. 

„В Искрец имаше санаториум още през социализма и там задължително ги лекуваха с козе мляко. А от Кортен, Нова Загора, взимаха с хеликоптер млякото и го караха в Източна Германия за хумана“, казва козарят Любен Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

От Източна Германия е и доктор Люпке. В България, където живее и работи, гледат на проекта му за лекарство с усмивка, но германецът вярва, че ще успее. Споделя, че „от година е чакал този момент“. 

По лекарството вече се работи и то може да бъде направено за две-три седмици. Важно е да се вземе първото мляко, което козата отделя веднага след като роди. Така наречената коластра.

„Коластрата съдържа много антитела, един концентрат дори повече, отколкото в кръвта на майката“, казва д-р Люпке.

Лекарството ще се намазва върху лигавиците в устата и носа, защото вирусът прониква първо там. Ваксинираме козата и се лекуваме с антителата в коластрата й.