Серия непоказвани досега в България илюстрации на френския художник Едгар Дега, ще бъде изложена от утре в градската художествена галерия във Велинград. Частната изложба е собственост на френски колекционер.

Снимка: Емил Кацаров

Пред bTV съорганизаторът на изложбата Васили Кесаури разказва предисторията:

„Колекцията е собственост на моето семейство. Илюстрациите са били поръчани на Дега от съпругата на писателя Людовик Халеви, за да илюстрова негова книга, но в крайна сметка илюстрациите не попадат в изданието, тъй като се сторили прекалено необичайни на Людовик Халеви, който предпочитал по-класическия тип рисуване. Това е единственият опит на Дега в тази сфера“.

Снимка: Емил Кацаров

Уникалните илюстрации са рисувани през 70-те години на 19-ти век. Според Васили Кесаури, в тях Дега изпреварва времето си с половин век.

Снимка: Емил Кацаров

„Той използва чисто кинематографичен и подход да покаже дадена ситуация едновременно от различни ъгли, да изреже обектите, да наблегне на детайли им, което не е характерно за класическия тип рисуване. Новаторският стил на Дега става популярен едва през 30-те години на 20-ти век“, обяснява съорганизаторът на експозицията.

Снимка: Емил Кацаров

Изложбата е под почетния патронаж на кмета на града –д-р Костадин Коев, и ще гостува в градската художествена галерия на родопския град до 23 юли.

Снимка: Емил Кацаров

Организаторите имат идея да покажат до края на годината частни колекции на Марк Шагал и Салвадор Дали.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!