Графитът „Момичето с балона” от 2002 г. на градския художник Банкси беше избран за любимо произведение на изкуството във Великобритания, според проучване на Би Би Си.

Творбата изпревари в класацията класически произведения като пейзажа „Талига със сено” на Джон Констабъл от 1921 г., която с множеството си репродукции е смятана за едно от най-популярните британски произведения. „Пеещият художник” на Джак Ветриано  от 1992 г. зае трето място.

Символични за историята и културата на Англия творби, като „Гибелта на „Темерер” на Джоузеф Търнър и гигантската скулптура „Ангелът на севера” на Антъни Гормли, останаха съответно на четвърто и пето място.

Картината от 1838 г. е морски пейзаж за последното бойно пътуване на военния кораб „Темерер”, а авторът Търнър, известен като „носителя на светлината”, е считан за лице на британската живопис. Миналата година творбата беше предложена и като проект за банкнотата от 20 британски лири. Скулптурата на Гормли, инсталирана в Северна Англия през 1998 г., бързо се превърна от местна забележителност в един от най-разпознаваемите символи на Обединеното кралство. Със своите размери от 20 м височина и криле, разпростиращи се на почти 60 м, произведението се възприема като закрилник на страната, а в същото време служи, за да възпира силните североизточни ветрове от до 160 км/ч.

Над 2000 души гласуваха в проучването, за да изберат значително по-съвременната творба като любима картина от списък с 20 произведения, влезли в класацията.

Момичето, което държи червен балон, се появява за първи път през 2002 г. в района Шордич, Лондон, на стената на магазин. Излитащият балон символизира мира, щастието, невинността и мечтите, които не винаги са в обсега ни. Графитът изобразява изплъзващото се и загубеното, но носи и надежда, че мирът и щастието могат да бъдат възвърнати.

Банкси създава своите творби чрез „стенсили” (б. р. „шаблони”), с които може да възпроизведе едно и също произведение на множество локации. Така много от творбите на художника се намират едновременно на различни места. „Момичето с балона” е един от най-възпроизвежданите образи, който се разпространява из цял свят във всякакви форми. Емблематичната картина на Банкси дори беше прожектирана върху Айфеловата кула през 2014 г. по повод 3 години от началото на конфликта в Сирия.

Значими художници от XX и XXI век като Хенри Мур, Дейвид Хокни и Аниш Капур не се подредиха сред челните места.  Три корици на албуми на „Бийтълс”, „Пинк флойд” и „Секс пистълс” останаха в крайните позиции на класацията.