"Има нужда от повече действия и усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че са наистина решителни в борбата срещу корупцията". Това заяви председателят на Европейската народна партия Доналд Туск в интервю за Радио "Свободна Европа", качено на сайта на медията.

По думите на Туск премиерът Борисов почти му се е изповядал за скандалните снимки от жилището му.

Снимка: btvnovinite.bg

"Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", казва Туск.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И Ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот, но все още вярвам, че той ще има възможност да докаже, че – ако не идеален - все още е демократ.", допълва председателят на Европейската народна партия по време на интервюто.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България", смята председателят на ЕНП.

Снимка: btvnovinite.bg

"Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс", казва Туск.

От интервюто не става ясно кога премиерът Бойко Борисов е споделил на председателя на ЕНП за снимките от неговата спалня. Последната официална среща между двамата беше на 2 октомври. ГЕРБ е част от Европейската народна партия и нейната група в Европейския парламент.