Турската жандармерия в пограничния окръг Къркларели е заловила пратка от 63 кг наркотик, внесен нелегално от България, с намерение да бъде пласиран в Истанбул.

Според турските митничари стойността на контрабандната пратка от скънк, вид силен канабис, се изчислява на 6,3 млн. турски лири или над 440 хиляди евро.

Операцията е била извършена от отдела за борба срещу наркотрафика и организираната престъпност на окръжната жандармерия в координация с републиканската прокуратура в окръга по сигнал, че се подготвя нелегален трансфер на наркотици през българско-турската граница.

След извършено от властите проследяване наркотикът е бил открит в автомобил с българска регистрация, който пътувал за Истанбул с петима пътници. Единият от тях е 40-годишен български гражданин, за когото се подозира, че е бил лидер на престъпната група, посочват турски медии.

При проверката на колата, в която е участвало и специално обучено куче, наркотикът е бил намерен в няколко тайника. Задържани са петимата пътници на колата и са предадени на съда, информира агенция ИХА.

Във връзка със случая турската полиция е предприела обиски на различни адреси в Къркарели, Одрин и Истанбул. Иззети са три автомобила с нередовна регистрация, две радиостанции, джиесеми, големи суми в евро и български лева.

Установено е, че контрабандистите са сменили колите, преди да пресекат от България турската граница.
Разследват се връзките на групата както в Турция, така и в България.