Турски съд поиска да бъдат издирени с червена бюлетина на ИНТЕРПОЛ четиримата български гранични полицаи, обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово от преди 12 години. Решението на турския наказателен съд се оказа шокиращо за вече бившите граничари.

"В Турция се издава червена бюлетина единствено и само за тероризъм. Имам абсолютно всички опасения, че може да се случи най-лошото - да бъдем задържани, отведени, предадени - това са ми страховете, ако трябва да бъда честен", заяви бившият граничар Николай Петков.

"Да ни издирват с червена бюлетина като най-големите престъпници, които се укриват. Притеснява ме, че ние си оставаме затворници в държавата", каза Михаил Цонков. 

У нас разследването е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Съдът в Страсбург също оправда българите. Съседката ни обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност на рибар бракониер.

"Имаше нарушения на границата, реагирахме по сигнал, неутрализирахме нарушенията, другото е нещастен случай“, обясни Николай Костов.

Четиримата българи и семействата им настояват държавата да се застъпи и обвиненията да бъдат снети.

"Това е един психически тормоз, който се оказва и върху тях, и върху нас. 12 години живееш под напрежение и не знаеш какво ще се случи утре", коментира Пенчо Цонков – баща на Михаил Цонков.

За bTV от Министерството на правосъдието заявиха:

"Нашите граничари няма да бъдат предадени на турските власти, тъй като това е недопустимо съгласно българската Конституция. Към момента не са постъпили молби за екстрадиция".

Следващото заседание по делото в Турция е през февруари.