Туристи в къмпинга до Рилския манастир дори не са разбрали за инцидента късно в понеделник, при който загина чешка гражданка на 29 години.

Жената загина, след като голямо дърво падна върху палатка на къмпинга. Пострадал е и 32-годишен мъж, който я е придружавал.

Късно в понеделник мощна буря връхлита община Рила. 20-метрово дърво пада върху палатка в къмпинг „Бор“, малко след като туристите са се прибрали в нея.

Буково дърво с доста големи размери пада върху палатката. Затиснати са двама чешки туристи. Сигнал е подаден и в противопожарната служба.  

На място отиват двама пожарникари.

„Видяхме, че върху палатка е паднало дърво, с диаметър метър и десет в основата и моментално започнахме спасителната дейност“, каза Борислав Папукчийски от Противопожарната служба в Рила.

„Имаше затисната жена, която в последствие установихме, че е починала“, обясни Даниел Николова, младши-пожарникар.

„Първо извадихме момчето, че то беше в съзнание със счупено рамо, в същото време дойдоха от Спешна медицинска помощ колегите“, допълни Борислав Папукчийски.

Туристите в района разбраха за инцидента тази сутрин.

„Имаше малко буря, дъжд валеше, градушка мина, но не сме забелязали нещо по-особено да е станало“, каза Виолета Стоянова.

Загиналата жена е на 29 години. Къмпингувала с още петима чешки туристи. Според екипите на място трагедията е била непредвидима.

По думите на Борислав Папукчийски основата на дървото е била куха, а в горния край е било плътно.

Приятелят на загиналата млада жена е със счупено рамо. Настанен е в благоевградската болница без опасност за живота.