Тревога за планинските спасители в Рила в навечерието на Нова година. Туристи се изгубиха във виелицата, но в последствие намериха пътя към хижата.

По пътя към хижа "Иван Вазов" те били застигнати от ураганен вятър и мъгла. Те загубили пътя си, но успели да изпратят SMS на свои близки и да звъннат на тел. 112.

Малко преди 18 ч. на новогодишната нощ, в централата на Планинска спасителна служба постъпва сигнал от двама бедстващи туристи в района на местността "Раздела", посока хижа "Иван Вазов". 

"Реагирахме веднага, имахме наш колега на хижа "Рилски езера", който по най–бързия начин се отправи в тази посока, но след час и половина ходене беше попаднал в брутално тежко време с много силен вятър. Най–доброто нещо, което можеше да направи е да се върне. Имаше готовност втора група от Дупница да тръгне... Най–лошото беше, че нямахме никаква информация за тези момчета, районът е много голям, много тежък“, разказва един от планинските спасители.

По-късно туристите сами са намерили пътя до хижа "Иван Вазов". От хижата потвърдиха за bTV, че бедстващите са посрещнали Новата година в добро здравословно състояние и са се разминали само със силна уплаха. 

Поради усложнената метеорологична обстановка от Планинска спасителна служба съветват да не се предприемат дълги преходи в района на Рилските езера.

Времето в района е хубаво и има много туристи. Властите предупреждават, че по високите части на планината улеите са пълни със сняг и туристите трябва да бъдат внимателни.