По данни на туристическата камара в Бургас българите, които предпочитат да почиват на нашето Черноморие, избират по-малките курорти на юг за 2-3 нощувки.

Движението към морето не е много натоварено, не доста по-засилено в сравнение с предишните седмици. Допълнителни КПП-та този петък има в посока Созопол и Царево, а в неделя пунктовете ще са в посока София и вътрешността на страната. Полицейски патрули ще регулират трафика на магистрала „Тракия“.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещаме семейство Которови на изхода на София. Пътуват за Бургас. Потеглят от бензионостанцията точно в 12:10 ч. на обед. Пристигат в морския град в 15:10 - точно три часа по-късно. Колкото други прекараха на границата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Имаше малко трафик, но като цяло доста добре се пътува, с изключение на 30-те километра около Стара Загора, там си имаше "касички", както винаги", казва Калоян Которов.

Снимка: btvnovinite.bg

30-тина километра на юг, курортите започват да се пълнят с туристи – германци, чехи, а през уикенда основно българи.

"С децата, ол инклузив, всичко ни е включено в цената", обяснява Ивелина Делева според която тази лято на нашето море е по-евтино.  

Цените в един от комплексите са намалени с 40 на сто. Неуредиците са свързани с плажа отпред, който има концесионер едва от вчера.

Снимка: btvnovinite.bg

"Неохраняема зона, без водно спасяване, непочистено и неподредено. Имахме много жалби от туроператори и от гости на всичките хотели", разказва хотелиерът Иван Несторов.

Концесионерите обещават до седмица плажът да е готов, тогава ще станат ясни и цените на чадърите и шезлонгите.

Снимка: btvnovinite.bg

А летовници споделят за неприятна тенденция – заведения край морето компенсират намалените цени на плажните артикули с цената на храната.

Министерството на туризма е започнало проверки от Северното Черноморие.

Що се отнася до чуждите туристи, най-големият туроператор, който води британски туристи у нас обяви, че отменя цялата си чартърна програма. Започнаха обаче чартътрите от Германия, Полша, Чехия и Украйна към нашето Черноморие.