Граждани излязоха на протест пред Съдебната палата в Бургас в защита на бившия граничен полицай Михаил Цонков и трима негови колеги. Те получиха обвинителен акт от Турция за инцидент, станал преди 9 години.

Тогава при опит за арест на турски бракониери на калкан край Резово бившият вече граничар Михаил Цонков простреля смъртоносно един от тях.

Четиримата граничари са обвинени в няколко престъпления, сред които умишлено убийство и умишлено нараняване. Делото се води по искане на роднините на загиналия турски рибар.

У нас прокуратурата отказа да образува дело, като прекрати разследването, и реши, че Цонков е действал при самоотбрана.

Граничарите са изненадани, че след толкова години отново са въвлечени в този инцидент и се надяват българската държава да ги защити, като защити собственото си решение. На излизане от Съдебната палата те бяха посрещнати с аплодисменти от стотиците хора, които се бяха събрали.

„Всеки би се притеснил. Знаете в Турция какво става”, коментира Михаил Цонков.

Бившият вече граничен полицай с мъка се връща към случката от преди 9 години, която промени живота му.  „Стигна се до схватка, така да се каже. Де факто ние бяхме нападнати като проверяващ екип", подчерта Цонков.

„Тези обвинения са абсурдни”, заяви и колегата му Живко Петков.

Граничарите имат три седмици срок, за да се запознаят с обвинителния акт, след което ако поискат, да изпратят показания в тяхна защита до турски наказателен съд. Засега няма искане за екстрадиция на българите.